Chvála zeleniny

27. září 2015 v 14:29 | Helena.B |  Kuchyně
Mám ráda zeleninové saláty v jakékoliv podobě. Připravuji je po celý rok, nejlepší jsou ale ty pozdně letní z vlastní zahrádky. U nás doma byly známy tři základní verze. Okurkový, rajčatový a hlávkový salát. K tomu, většinou v jídelnách, byl k mání salát z červené řepy a zelný salát.



Když jsem před pár lety objevila olivový olej, bazalku, mozarelu a citronovou šťávu, která je u některých salátů lahodnější než ocet, začala jsem experimentovat.

Rajčata, kousek oloupané nebo neoloupané okurky, kousek oloupané nebo neoloupané mladé cukety a papriku nakrájím na kostičky, dám do mísy, podle chuti osolím, osladím, přidám špetku pepře, pokapu olivovým olejem, citronovou šťávou, někdy zakápnu troškou balzamikového octa. Všechno zamíchám a dám vychladit.




To je nádhera, co říkáte? Mám hodnou sestřičku a ta má zase jednu známou paní, která pěstuje takovéto krásné kapie a já využívám jejich ochoty a každým rokem si několik kilogramů přivezu domů.




Papriky jsou potom neprodleně nařezány na nudličky a zavařeny ve sladkokyseleém nálevu.




Letos jsme si pořídili také zásoby oblíbeného leča a samozřejmě jsme si také pochutnali na šťavnatých, slaďoučkých syrových kapiích.




Na saláty používám hlavně suroviny z vlastní zahrádky. Tyto "zvonečky" ale ne, ty jsem ani neochutnala a ani neochutnám, po tom co mi bylo řečeno, jak náramně pálí. To je v naší rodině čistě mužská záležitost, ale vzhledově jsou krásné, že?



Ještě jedna ukázka. Všechno je jedlé a také chutné! Navíc, zelené listy lichořeřišnice jsou léčivé. Podlouhlé zelené lístky, to je rukola. S ní jsem měla velké problémy, než jsem jí přišla na chuť, ještě donedávna mi moc nevonělaUsmívající se. Letos se to nějak zlomilo a začala jsem si na ní pochutnávat. Stejně tak mi dlouho nevoněl i balzamikový ocet. Suroviny, které jsem uvedla výše, nemusí být použity všechny, nedávno jsem k rajčatům přidala pouze cuketu, ředkvičku, rukolu a jemně nasekanou bazalku. Často přidávám i na kostičky nakrájený kousek mozarely, kterou v poslední době nahrazuji sýrem TOFU, česnekový je vynikající.


Jednou jsem dostala darem estragonový ocet, který mi zachutnal a od té doby si ho dělám sama. Do láhve naliji obyčejný kvasný ocet, do něj ponořím velkou snítku estragonu, pár kuliček pepře a nového koření. Fantazii a chutím se meze nekladou. Uzavřu a nechám "uležet". Tento ocet používám do rajčatového salátu a vlastně všude, kam patří ocet.








Trochu jsem si připomenula léto se všemi jeho barvami. Teď to vypadá, že jsem vegetarián, nejsem a pokud mne k tomu okolnosti nedonutí, tak nebudu. Bez masa si život nedovedu představitUsmívající se.
Přeji všem pohodový a sluníčkový prodloužený víkend.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 27. září 2015 v 15:26 | Reagovat

Heli, musím se přiznat, že doma moc nesalátujeme a to je škoda. Myslím, že se vymlouváme na to, že se nám už špatně kouše. Saláty vypadají báječně a já si je taky udělám. Rajčat mám tolik, že nevím co s nima a ostatní suroviny se taky najdou. Ten estragon jsem jsem kdysi měla na zahrádce, ale už se mi ztratil, zrovna tak jako šalvěj.
No, nemusím všechno mít. Ale saláty udělám...
Včera jsem celý den trávila zavařováním hrušek, ještě mne čeká ta marmeládka z nich a pak už nechci hrušku ani vidět.
Dnes Martin trhá zimní jabka, která ještě neopadla...
Všechny zdravím! :-)

2 Jitka Jitka | Web | 27. září 2015 v 15:44 | Reagovat

Heli, mně balzamikový ocet zachutnal hned, když jsem ho poprvé použila do salátu, ale můj muž je hrozná konzerva a nesnáší novoty. Ten byl hnedle v opozici a tak když dělám salát i pro něj,balzamiko nepoužívám. Jinak ze zahrádky jsme si letos zeleniny užili, díky skleníku. Tolik paprik jsme ještě žádný rok nesnědli, co letos. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 27. září 2015 v 17:10 | Reagovat

Saláty mám ráda, i zeleninu jen tak chroupat. Vše, cos psala, bych jedla. Ale nedávno jsem si koupila balzamikový ocet a nějak mu nemohu přijít na chuť. Nutím se do něj, že ho mám doma, ale příště ho už asi nekoupím.

4 Jarka Jarka | Web | 27. září 2015 v 19:39 | Reagovat

Dnešní článek je krásně barevný a moc zdravý. :-P Balzamikový ocet jsem ještě neochutnala, ale manžel se na internetu dočetl, že je zdravý ten jablečný a samozřejmě, že se musel hned koupit. A musím říct, že ten je hrozný. Když se ho dá moc, tak chutná jak shnilá jablka. Naučili jsme se ho dávat méně a doplňovat citronovou šťávou a pak to jde, takže jsme jablečný ocet nakonec vzali na milost. :-D

5 eva eva | Web | 27. září 2015 v 19:50 | Reagovat

Saláty mám moc ráda dělame asi stejné jako vy pěkně se mi zbýhají sliny Zdravim :-)

6 Iva Iva | E-mail | Web | 27. září 2015 v 22:42 | Reagovat

Také dělám hodně saláty a ze zahrádky z čerstvě utržené zeleniny jsou nejlepší. :-D Zdravím a přeji pohodové podzimní dny. ;-)  :-)

7 Hanka Hanka | E-mail | Web | 27. září 2015 v 23:25 | Reagovat

Zelenina je zdravá, dobrá a navíc krásně barevná, Heli.
My si s mamkou děláme zeleninové saláty i různá teplá jídla dost často.
Tvůj dnešní článek se mi moc líbí, je to hlavně pastva pro oči, i když chuťové buňky se taky probudily. ;-)  :-D
Přeji krásné dny. ☼

8 Jarmila* Jarmila* | Web | 28. září 2015 v 15:19 | Reagovat

Saláty ze zeleniny, to je moje! :-D Jen to musím krájet hodně na drobno, abych to rozkousala. ;-)  :-D
Estragonový ocet jsem nezkoušela, chutná mi balzamikový.

9 Jana Jana | Web | 29. září 2015 v 8:12 | Reagovat

Helenko, saláty vypadají báječně :-) Lichořeřišnici jsem ještě nechutnala.
Papričky chroupáme i jen tak ;-)
Heli, měj se krásně :-)

10 Ema Ema | E-mail | Web | 30. září 2015 v 17:15 | Reagovat

Kdepak, není nad slalátek ze zeleninky z vlastní zahrádky. :-P :-)

11 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. září 2015 v 18:03 | Reagovat

Rukola je king - viz http://nivnice.blog.cz/

12 Jana Jana | Web | 2. října 2015 v 20:38 | Reagovat

Salátky taky miluju, jsou super a mohou být 100x jinak. :-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 4. října 2015 v 20:52 | Reagovat

Zeleninové saláty mám moc ráda, ale balzamikový ocet jsem doma nedokázala prosadit :-(. Olivový olej ten ano :-D, Helenko sbíhají se mě sliny jen kouknu na tvé foto se saláty a ty papričky "ostré", tak ty můžu, no já vím, neměla bych. ;-)  :-)Rukolu, vždy váhám zda koupit, či ne. Odradí mě manžel se slovy - to ti chutnat nebude, ale stejně ji zkusím :-)

14 Janka Janka | E-mail | Web | 9. října 2015 v 22:32 | Reagovat

Není nad čerstvou zeleninku. Sice to dá práce ji vypěstovat, ale stojí to za to. :-) Také celé léto a ještě i nyní děláme rajčatový a okurkový salát, také šopák milujeme a nebo rajčátka s mozarelou, a nebo zeleninku jen tak nakrájím na talíř a každý si vezme tu, kterou má rád. :-)

15 Poustevnice, Čarodějka Poustevnice, Čarodějka | E-mail | Web | 10. října 2015 v 23:07 | Reagovat

Vidím, že máme stejné chutě. Já brzo na jaře používám i plané rostliny: mladé listy smetánky, lístečky a květy sedmikrásek, bršlici, česnek medvědí, ale i mladé lístečky dobromysli.

16 helena-b helena-b | Web | 11. října 2015 v 13:06 | Reagovat

Děkuji vám za milé komentáře. Zelenina je zdravá, chutná ale také krásně barevná. Čím jsem starší, tím víc vyhledávám "barvičky" :-D  Kdekoliv a v čemkoliv. :-D Balzamikového octa se musí přidat jenom přiměřeně a zamíchat. Saláty se musí podávat vychlazené, pak je jejich chuť zase o stupínek výše. Mně ještě zbývá přijít na chuť olivám, tam zatím zaostávám. Když už jsem přijala tu rukolu, tak snad na to také někdy dojde. :-D

17 dáša dáša | Web | 15. října 2015 v 13:57 | Reagovat

Heli, tolik salátu jako letos jsem nikdy nedělala. V těch vedrech krásně osvěžily. Díky tomu, manžel přišel na chuť salátům, nikoli jen rajčatového a okurkového. Vždy říkal, že není koza :-? Pokračuji se saláty pro mně každý den, pro manžela 3x týdně. Už se nevzpouzí, Prý jak to dělám, že ty saláty ode mě mu tak chutnají :D
Mně saláty chutnaly odjakživa :-)
Nad Tvými se mně sbíhají sliny - a tak jsem si odešla od NB do ledničky pro zbytek salátu ze včerejška :-P Rukole jsem přišla na chuť, ale balsamikový ocet je na mě moc silný, zkusím ho zředit také citronem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama