Opět je tu medvědí česnek

21. března 2015 v 22:32 | Helena.B |  Kuchyně
Konečně tu máme jaro! Ve středu mne holky vytáhly na jedno místo, kde prý už před týdnem vylézaly špičky medvědího česneku. Moc jsem nevěřila, že by se už lístečky daly sbírat, ale akový se nám naskytl pohled.


Příjemné jsme spojily s užitečným, krásně jsme si protáhly tělo do kopce a pak zase z kopce. Opravdu se příroda začíná probouzet, mladé kopřivy, podběl, devětsil a zmíněný česnek sluníčko vytahuje na svět, někde ještě mezi zbytkem sněhu.


Myslím, že na zpáteční cestě autobusem se nad námi nesl pořádný odérUsmívající se. Doma jsem lístečky vysypala a dumala co s nimi, ostatně jako každým rokem.



Nakonec jsem to vyřešila následovně :

Lístky česneku jsem nahrubo nasekala, stejně tak i hrst jader vlašských ořechů a do směsi jsem přidala olivový olej. Všechno jsem najemno rozmixovala tyčovým mixérem. Vznikla tužší pasta, či pesto? Směs jsem přendala do skleníčky s víčkem a uložila do chladničky.


Pastu jsem použila na narychlo připravené, jednohubky pro návštěvu. Několik talířů zmizelo během okamžiku. Přesto, že je pasta dost ostrá, polovinu snědly děti. Tento recept není z mé hlavy, ale poradila mi ho kamarádka.
S medvědím česnekem jsem určitě letos ještě neskončila.




 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. března 2015 v 22:48 | Reagovat

Tedy to musí být dobrota! Bezva jsi to vyřešila. Já to řešila kdysi taky a napadlo mne jen zamrazit. Vím, že mražený už nemá tolik aroma. Taky jsem zkusila zasadit na lodžii do kbelíku, ale po roce tam bylo minimum, takhle to nejde. Ale pesto s ořechy, to by se mi líbilo, na to bych chodila potajmu sama! :-D

2 Katka Katka | E-mail | Web | 22. března 2015 v 7:17 | Reagovat

U nás nevím o místě, kde by rostl a to mě mrzí. Kamarádka mi ho přivezkla (rostlinky) až a Anglie. Zasadila jsem ho, ale moc se mu na tom místě nedaří, ač se ho snažím chránit před plevelem apod. Před manželem jsem ho ale neuchránila. Už mi ho asi dvakrát přeryl a myslím, že toto poslední rytí už nepřežil vůbec.....stejně jako rebarbora. Ach jo, ti chlapi :-(

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 22. března 2015 v 7:40 | Reagovat

Medvědí česnek je úžasná a zdravá bylina. Chodívá na něho manžel a já ho vždy krátce povařím, rozmixuju a dám do mrazáku. Dělám z něho špenát.Tvůj způsob je inspirující. Pokud v lednici vydrží, můžeš ho dávat do všeho možného. Jako pomazánka taky bezva. U nás se vyskytuje na jihu Moravy, ale potřebuje zvláštní podmínky aby se mu dařilo. :-)

4 Jarka Jarka | Web | 22. března 2015 v 8:38 | Reagovat

Vím o jediném místu, kde roste medvědí česnek a to je botanická zahrada. A tam by mě asi hnali, kdybych jim plenila podrosty. 8-O  :-D Ovšem ta pasta je určitě moc dobrá a na jednohubky bude senzační. :-)

5 Květa Květa | Web | 22. března 2015 v 9:06 | Reagovat

Medvědí česnek mám zamražený od loňska. Tak jsem ho důkladně usklanila, že jsem na něho docela zapomněla. Kamarádka mi ho přinesla ve dvou kabelích. V chropyňském lese bývá česnekový koberec...
Všechny vás pozdravujeme! :-)  :-)  :-)

6 Eva Eva | Web | 22. března 2015 v 10:28 | Reagovat

Moc dobře ho znám je ho u nás hodně ale vidím že u vás taky jinak v obchodě je dost drahý ale zdraví Hezké jaro :-)

7 Iva Iva | E-mail | Web | 22. března 2015 v 10:49 | Reagovat

Už mi na zahradě také začíná medvědí česnek. Pesto z něho jsem ještě nezkoušela. Díky za inspiraci. :-D  ;-)

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. března 2015 v 16:11 | Reagovat

Heli,pesto z medvědího česneku musí být dobrota a vůbec se nedivím,že jednohubky šly na dračku :-)

9 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 23. března 2015 v 21:45 | Reagovat

Heli,na medvědí česnek se těším každé jaro,takový chleba se sádlem a právě zmíněným česnekem,to nemá chybu :-D Udělat z něho pesto je velice dobrý nápad a dobrota :-) Přeji krásný večer :-)Alena

10 Ajka Ajka | Web | 24. března 2015 v 23:41 | Reagovat

Česnekový koberec ;-)  :-)

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 25. března 2015 v 1:20 | Reagovat

Helenko báječný nápad - česnek - olej a ořechy - vyzkouším. :-)

12 děda tik tak děda tik tak | Web | 26. března 2015 v 15:48 | Reagovat

Jarní procházka a ještě k tomu plno zdravých čerstvých vitámínů, to už stálo zato. :-)

13 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 28. března 2015 v 9:58 | Reagovat

Medvědí česnek je super pochutina.
Já ho off šem musím kupovat na tržících.

14 Jana Jana | Web | 29. března 2015 v 9:27 | Reagovat

Dobrý nápad, určitě to také vyzkouším, i když ještě nemám s medvědím česnekem žádné zkušenosti. Myslím, že nedaleko tady také roste.

15 Hanka Hanka | E-mail | Web | 8. dubna 2015 v 20:33 | Reagovat

Pasta z medvědího česneku je skvělý nápad, Heli. Musí to být mňamka. :-)

16 B. B. | 12. dubna 2015 v 16:00 | Reagovat

Já medvědí česnek pokrájím a jednoduše napchám do sklenice se šroubovacím víčkem, která pak putuje do mrazáku. Rostlinka v ní vdrží v pohodě celý rok - tedy pokud se nespotřebuje dřív. Sklenice nepukne, ani se z ní nešíří nežádoucí odér. Jednoduché, účinné. Stejně ukládám i posekaný kopr.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama