Dýňové čatní

10. února 2015 v 18:12 | Helena.B |  Kuchyně


Můj článek by sice více slušel podzimu, ale proč si nezadýňovat v lednu nebo v únoru? Samozřejmě musí být k dispozici základní surovina, jinak to nejde. U nás doma je to každým rokem stará bolest. Na podzim velká úroda dýní, něco se rozdá, zbytek, který už nikdo nechce, jde do sklepa. Po novém roce, kdy dýně začínají postupně odcházet přirozenou cestou, se dohadujeme, co s tím...
Zvrat nastal, když jsem od kamarádky dostala na ochutnání jednu skleničku dýňového čatní. To byla dobrota! Hned jsem ji požádala o recept. S manželem jsme se společně pustili do díla. On byl hlavní šéf, já jsem prováděla degustace a vykonávala dokončovací práceUsmívající se. Zlikvidovali jsme tak hned několik dýní.



Kamarádka recept převzala z internetu a vlastně každé čatní je originál, protože suroviny jsme si upravili podle svého. Původní recept je na čatní z cukety, ale to by nebylo tak barevné.

Tady je:

dýně ( cuketa ) 1 kg oloupaná a zbavená semínek
papriky 2 kusy nejlépe červené, není podmínkou
cibule 250 g
česnek 3 stroužky,
čerstvě nastrouhaný zázvor 1 lžička
rozinky 4 lžíce
vinný ocet 250 ml ( dáváme ještě méně !!)
cukr 100 g
sůl 1 lžička
cayenský pepř 1 lžička
nové koření několik kuliček
koriandr podle chuti

Dýně ( cukety ) a papriky nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno, vše dáme do hrnce, přidáme ostatní suroviny a vaříme za občasného míchání cca 40 minut. Horkou směs dáváme do malých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Já jsem po odstavení směs rozmixovala a naplněné, uzavřené skleničky jsem krátce zavařila klasickým způsobem. Je to jistější. V naší směsi chybí rozinky a koriandr, zato jsme přidali o něco více česneku a zázvoru! Ocet může být i obyčejný, ale vinný je lepší. V původním receptu bylo 500 ml octa, to je asi chyba, doporučuji přidávat po troškách a ochutnávat.
Čatní je dobré místo hořčice, pod maso nebo jenom tak na chleba.
Možná, že někomu leží ve sklepě také nějaká ta nevyužitá dýně, někdo si možná přijde pro recept na podzim. Určitě nebudete zklamáni.












 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 10. února 2015 v 19:18 | Reagovat

No tedy, vy jste ale kuchtíci. Věřím, že výsledek je vynikající a já si zamlouvám jednu malou. Určitě máte nakřečkováno, protože vím, jací jste gurmáni.
Tak si pochutnejte. Pozdravuju - segra.. :-D

2 Jarka Jarka | Web | 11. února 2015 v 9:30 | Reagovat

Na podzim jsme u nás doma dýni ochutnali poprvé a moc jsme si pošmákli. O té "hokaido" jsem četla, že správně uskladněná vydrží až do jara, tak jsem si myslela, že bude na krámě delší dobu, ale není. :-( Čatní má pěknou barvičku a nepochybuji o tom, že je vynikající. :-P

3 signoraa signoraa | Web | 11. února 2015 v 12:50 | Reagovat

Helenko, vypadá to báječně a určitě to bude i skvěle chutnat. :-)
Velikou dýni jsem kdysi dávno dostala od maminčina souseda, měl "nadúrodu", které se potřeboval nějakým způsobem zbavit. Tehdy nebyl internet a dostat se k informacím, potažmo k receptům bylo náročnější. S manželovou maminkou jsme "projížděly" kuchařky a časopisy o vaření a hledaly recepty. Pak jsme dýni rozpůlily a každá zvlášt' jsme zavařovaly - tehdy kompot, nebot' nic jiného jsme tehdy neobjevily.
Mě chutnal víc ten její, mamince zase ten můj. :-D
Na zavařování v zimních měsících nevidím nic špatného. Běžně vařím marmelády v listopadu, až po té, co zazimuju zahradu a kytky. V létě "vyrábím" z toho, co sklidím protlaky do mrazáku. Loni v lednu jsem dělala marmeládu z pomerančů, byla to výhodná koupě - kyblík za 100 korun. Zet' si jí moc pochvaloval. :-D

4 helena-b helena-b | Web | 11. února 2015 v 13:26 | Reagovat

[1]: To víš Květo, že ti přivezu. Křečkováním bych to nenazvala, protože už jsme z toho něco snědli. Gurmáni nejsme, ale jsme mlsní :-D. Víš, že je tu diabetik, tak se orientujeme více naslano. :-D
[2]: Toto čatní je z klasické velké dýně, hokaido máme také ještě ve sklepě,kde čeká na využití.
[3]: Také jsem znala jenom kompot z dýně a moc se mi nedařil. Marmeláda z pomerančů je moc dobrá. Když jsme u toho posezónního hospodaření, znám pár expertů, kteří sázeli česnek letos v lednu.To ještě nebyl sníh. Nepochybuji, že budou mít bohatou úrodu. :-) Při tom podivném počasí. :-D

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 11. února 2015 v 13:36 | Reagovat

Kdysi jsem zavařovala, nakládala, mrazila, ... prostě křečkovala, ale přestala jsem s tím, protože nejsou konzumenti, Heli. :-?
Čatní ovšem vypadá dobře a určitě i skvěle chutná. Hlavně když se ti podařilo zpracovat dýně. ;-)

6 Iva Iva | Web | 11. února 2015 v 23:43 | Reagovat

Helčo, ten recept je zajímavý. Dávám si ho do záložky  a určitě vyzkouším, ale až bude dýně. Já jsem dělala podle Milušky Palivec a rodině moc chutnal. :-D  ;-)

7 Romi Romi | Web | 13. února 2015 v 11:25 | Reagovat

Helenko, zdravím tě po dlouhé době. Blog jsem v poslední době zanedbávala..I když jsem tam chodila a koukala na vaše blogy, tak jsem byla líná něco napsat..Kochala jsem se jen potichu..Jsem doma po úrazu z bruslení, tak sem tam něco na blog dám. Čatní dělává moje teta. Měj se krásně :-)

8 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 14. února 2015 v 19:20 | Reagovat

česneku více. to je správný přístup.

9 Jitka Jitka | E-mail | Web | 21. února 2015 v 20:39 | Reagovat

Vypadá to jako velká dobrota. Nám sazenice dýní sežrali slimáci. i když jich letos bylo minimum, věděli kam jít. Možná příští rok to vyzkouším. Čatní dělávám a mám je k masu ráda. hlavně v létě ke grilovanému. :-)

10 Anička Anička | 25. února 2015 v 19:03 | Reagovat

přiznám se, dlouho jsem tu nebyla. Bývalo mi špatně, pže jsem těhotná, a tak jsem dělala jen to nejnutnější a jinak jen polehávala a nic mně nebavilo. Konečně se to ale zase zlepšuje a až na bolest zad jsem docela fit, tak zas šmejdím a jelikož chutě dělají svoje, tak jsem hnedka vyčmuchala Váš recept. Musím to rozhodně vyzkoušet, čatní vypadá báječně a jak už tu někdo psal, víc česneku, to je ta správná volba. Moc děkuji za tip

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama