Zelí z cukety

7. září 2013 v 21:18 | Helena.B |  Kuchyně

Zahrádkáři mi dají za pravdu, že když se zasadí pár sazejic cuket a rok se vydaří, nastane veliký problém. Co s nimi? Půl rodiny je nemusí, přátelé, sousedi a známí už byli obdarováni... Ve sklípku je sice místo, ale není nad čerstvoučkou mladou cuketu. Já jsem letos zatím upekla cukeťák naslano, pár cuket jsme usmažili a už podruhé jsem se pustila do zelí.


Jedna velká cuketa se oloupe, zbaví jadérek, nastrouhá a potom už se připravuje, jako klasické zelí tak, jak to má každý rád.


Cuketové zelí, pečené kuřátko a karlovarský knedlík (kupovanýUsmívající se). Vyzkoušejte, uvidíte. Jenom upozorňuji, že cuketové zelí je potřeba pořádně ochutit. Já mám ráda zelí kyselejší.


Nakonec malá vychytávka o kterou se chci podělit. Občas sleduji pořady o vaření a všimla jsem si, že někteří kuchaři používají cca 30-40 cm dlouhou pinzetu k obracení masa na pánvi a nejenom k tomu. Zdálo se mi to velmi praktické. Máme doma něco podobného ke grilování, ale tato pinzeta je úplně o něčem jiném. Samozřejmě jsem se po ní začala pídit, nakonec ji dostal můj muž k svátku od syna, ale stejně je moje! Nejenom, že se s ní krásně obrací maso a jiné potraviny na pánvi. Při porcování se dá kuřátko krásně přidržovat, aniž by se člověk popálil, dá se jí i míchat atd. Možná, že to pro mnohé není nic nového, pro mne to tedy bylo. Snad se bude někomu moje zkušenost hodit.



 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | Web | 7. září 2013 v 21:31 | Reagovat

Helenko, letos je opravdu úrodný rok! Já jsem dělala dneska cukeťák na slano a dvě jsem nastrouhala do mrazáku a zítra budou divoké kachny, tak k nim vyzkouším cuketové zelí :)
Přeji ti krásnou neděli Vlasta

2 Fredy Kruger Fredy Kruger | 7. září 2013 v 22:05 | Reagovat

" Jen pořádně sebou  cukej ! ... ty !"

( strýc  s  synovcem  kradou cukety,
uchopí, pak sebou trhnou,
cuketu do pytle vrhnou )

Pytel je téměř již plný .....

Výkřik :  " Rvou cukety  s drny !!
... pakáž k nám přišla do vesnice !"
To otevřela se okenice !!

řve sedlák :  " Já ti jí trhnu !!!"

strýc  hocha  přes plot zdrhnul ....

" Ten hajzl strýc !" ... hoch  hněvem potemněl ...
Již podhrabává  se do země, -
takto pod zemí  podlez plot !

" Vše zavinil strýc ... ten idiot ! "

... hoch bez pytle  běží  od  vsi ...

" Vše povím  matce  i otci !"

3 otavínka otavínka | Web | 7. září 2013 v 22:21 | Reagovat

Milá Helenko, odkud vám vozí Karlovarský knedlík? U nás ho nějak přestali dodávat. Ten kupovaný je lepší, jak když si ho dělám já. Jinak cuketové zelí také dělám, protože jiné nesmíme.Jinak je taky moc dobrá cuketová polévka. Mňam. :-)

4 Květa Květa | Web | 7. září 2013 v 22:37 | Reagovat

No výborně, zelí z cukety udělám, dělala jsem kdysi i dýňové zelí.
Ale zítra mám v plánu kuře na zelí - na opravdickým a nehodlám to měnit.
Určitě jste si pochutnali. Zdravím celou rodinku.... :-D

5 Jarka Jarka | Web | 8. září 2013 v 8:23 | Reagovat

Zahrádku s cuketami nemáme, ale to zelí mě zaujalo stejně, jako ta kuchyňská pinzeta. Mamka bude mít brzo narozeniny, možná by to mohl být šikovný dárek, tak se po ní u nás poohlédnu. :-D  ;-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. září 2013 v 10:44 | Reagovat

Zahrádku už nemám, mívali jsme vždy dvě rostlinky cukety a plodů bylo strašně moc. Zelí jsme nedělali, neznali, jen z gigantů, kedlubnové. Pinzeta je zajímavá, takovou jsem ještě neviděla, maso nandavám obr lžící a další lžící, obě ruce mám zaměstnané, kdežto Ty jen jednu a druhá odpočívá. :-)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 8. září 2013 v 13:22 | Reagovat

Cukety jsou prima materiál.

8 Blanka Blanka | Web | 8. září 2013 v 18:24 | Reagovat

Jó,cukety jsou opravdu super materiál :-) Manžel je sice nemusí,ale příští rok určitě nějakou zasadím.Letos jsem je přidávala do majdy pod maso z rajčat a prošlo to,manžel ji jí a že jsou v ní  i cukety neřeší

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 8. září 2013 v 22:53 | Reagovat

Cukety to je naše, posledně jsem z nich na půl s bramborami dělala bramboro - cukeťáčky,. Navrch jogurt a bylo to mňamky. Ty cuketky jak postrouhám, tak osolím a pak po chvilce vymačkám vody z nich, to aby Helenko nebyl výsledek nahořklý. :-)

10 Iva Iva | Web | 11. září 2013 v 10:41 | Reagovat

Zelí z cukety také dělám, je výborné a rychlé. Také dělám zelí z kedluben. ;-) Heli, užívej si posledních letních dnů i když už jsou teplotami spíš podzimní. :-)  :-D

11 tetkapernikarka tetkapernikarka | 13. září 2013 v 19:50 | Reagovat

Cuketové zelí,děláme doma často a pochutnáme si na něm všichni,dokonce i ti,co cuketu jinak nemusí :-)Zaujalo mě povídání o té pinzetě...nedávno jsem ji někde v obchodě držela v ruce,hodně mě lákala,cena moc ne ;-)  :-D a nakonec jsem ji pověsila zpátky,ale stejně na ni přijde :-D Krásný víkend :-)

12 helena-b helena-b | Web | 13. září 2013 v 20:01 | Reagovat

Díky za vaše komentáře. Zelí z cukety je rychlejší než klasické zelí, ale vyrovná se mu chutí.
[11]:[5]: I ta naše pinzeta byla dost drahá, měla ještě umělohmotné nástavce, které jsem ihned odstranila. Ale ona si na sebe určitě vydělá,já jsem s ní nadšená, je to skvělý pomocník do kuchyně, jenom na to přijít... ;-)

13 Hanka Hanka | E-mail | Web | 3. října 2013 v 20:03 | Reagovat

Zelí z cukety jsem ještě nezkoušela, Heli, ale vypadá dobře. Příští rok to zkusím, pokud bude mít tchyně cukety. :-)
Pinzetu na obracení vidím poprvé. Je to vážně šikovná věc, napíšu Ježíškovi. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama