Můj první kváskový

29. září 2013 v 22:18 | Helena.B |  Kuchyně
Samozřejmě, že je řeč o chlebu. Původně zde měl být článek o mé cestě do Prahy, kterou jsem podnikla začátkem týdne, ale pečení kváskového chleba s mou cestou také souvisí. Švagrová Maruška totiž peče tyto chleby několik let a snad se na mne nebude zlobit, když řeknu, že je to takový její koníček. Byla jsem zvědavá, jaký je rozdíl mezi chlebem, který občas upeču v domácí pekárně z předem zakoupené směsi nebo z vlastní směsi za použití droždí. Obětovala jsem instruktáži jedno pražské dopoledne a nelituji. Z Prahy jsem si kromě fotek a příjemných zážitků odvážela ve skleničce čerstvý kvásek do začátkůUsmívající se.
Na pečení chleba je třeba se předem připravit a chce to víc času, proto jsem se k pečení dostala až včera večer a dnes dopoledne. Omlouvám se, že moji fotodoukumentaci nebude doprovázet recept, ten si musím nejdřív dát trošku dohromady, ani vlastně nevím, jak jsem se ke konečnému cíli dopracovala, ale byla jsem sama překvapená výsledkem.


Takto vypadá kvásek před vlastní přípravou těsta


Kvásek s ostatními ingrediencemi kvalitně umíchá domácí pekárna.


Těsto by mělo ještě dále kynout, nejlépe v proutěné ošatce, kterou zatím nemám, tady mi pomohla keramická forma a pomoučená utěrka.


Chleba, vyklopený z formy na plech s pečícím papírem


Hotový chléb, pravda, trošku neforemný, ale chuťově jako od MaruškyUsmívající se.


V řezu prý jako z obchodu, ale to se nesmí říkat...Usmívající se







Maruško povedlo se, ani nevím jak. Trošku jsem improvizovala, trošku vzpomínala, nový kvásek odpočívá v lednici. Snad se do toho zase brzy pustím. Uvidíme.

Informace o pečení za použití kvásku najdete zde


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ivetka Ivetka | Web | 29. září 2013 v 22:22 | Reagovat

Helenko, chlebik je krásný a určitě i chutově výborný...

2 Jája Jája | E-mail | Web | 29. září 2013 v 23:05 | Reagovat

teda Helenko, chleba opravdu exelentní, prosím o receptík jak na kvásek tak na chlebík , hezký večer... :-)  :-D

3 Květa Květa | Web | 30. září 2013 v 0:01 | Reagovat

No vida, to se nechám poučit, doufám, že mně za měsíc přivezeš kvásek. Maruška tě pěkně "vyškolila". Chleba vypadá náááááramně!!! Ham! Pozdravuj doma.... :-P  :-P  :-P

4 Lenka Lenka | Web | 30. září 2013 v 6:51 | Reagovat

Teda ten vypadá nádherně ...
Taky bych se do něj ráda pustila,ale sehnat u nás kvásek je horší :( Tak ať chutná ;) Lenka

5 Jarka Jarka | Web | 30. září 2013 v 9:26 | Reagovat

Teda fakt ten upečený a nakrojený chleba vypadá jako klasika z obchodu, ale určitě je mnohem dobřejší a hned bych se do krajíčku zakousla. :-D

6 MariKo MariKo | 30. září 2013 v 11:47 | Reagovat

Tleskám a kulím oči, krásně se ti povedl!!!! Mám radost a velkou. Hiphiphurááá, postrádám ale odpověď na tvou řečnicky položenou otázku - který je teda lepší.
Tak, jaký příště bude?
Moc zdravím a všechny!

7 jatea jatea | E-mail | Web | 30. září 2013 v 12:38 | Reagovat

Helenka, chlebík vyzerá veľmi dobre a určite tak aj chutí. Ja som sa k môjmu prvému kváskovému odhodlávala veľmi dlho a veru som nejaký ten chlebík aj pokazila, kým sa mi podaril dobrý.

8 Lenka Lenka | Web | 30. září 2013 v 15:21 | Reagovat

Chléb vypadá opravdu velmi pěkně a chutně :-)

9 Alis Alis | Web | 30. září 2013 v 15:36 | Reagovat

Ahoj Helenko, chůlebík se TI náramně povedl a voní až  k nám :-)  :-)

10 Ema Ema | E-mail | Web | 30. září 2013 v 19:36 | Reagovat

Vypadá náááramně mňamkově. :-P  :-)

11 Rukodělka Rukodělka | Web | 30. září 2013 v 20:16 | Reagovat

Chleba se Ti povedl, nádhera. Prostě úžasné, připrav se na moje zvědavé dotazy :-)Děkujeme za dýni a kompot!

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. září 2013 v 20:31 | Reagovat

Hnedle bych si dal patku, jen tak se solí....

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. září 2013 v 23:32 | Reagovat

Helenko chlebík voní až sem. :-)

14 Čerf Čerf | E-mail | Web | 30. září 2013 v 23:52 | Reagovat

Hned bych ochutnal. Dobrý chleba mám moc rád.

15 Jarmila* Jarmila* | Web | 2. října 2013 v 3:47 | Reagovat

Chlebík vypadá úžasně. :-)

16 Blanka Blanka | Web | 3. října 2013 v 17:23 | Reagovat

Já jsem chlebová,takže koukám na tu krásu a ochutnala bych vážně moc ráda!

17 Hanka Hanka | E-mail | Web | 3. října 2013 v 19:48 | Reagovat

Heli, ten se ti teda povedl, úplně cítím jeho krásnou vůni a čerstvou patkou bych rozhodně nepohrdla. ;-)  :-)
Už delší dobu o kváskovém chlebu přemýšlím, ráda bych se do výroby taky pustila. Teď, když vidím, jak skvěle se ti zdařil, mám do toho ještě větší chuť. :-)

18 helena-b helena-b | Web | 3. října 2013 v 19:59 | Reagovat

Díky za milé komentáře. Z chleba jsem měla opravdu radost. Kvásek jsem si dovezla z daleké Prahy od naší Marušky, která vzkazuje, že veškeré informace k této tematice naleznete zde : http://diskuse.dama.cz A to potvrdím. ;-)

19 Iva Iva | Web | 3. října 2013 v 20:21 | Reagovat

Ten je jako malovaný. :-D  ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama