Jablka, jablka a zase jen jablka!

30. července 2012 v 23:23 | Helena.B |  Kuchyně
Přišla na nás jablečná pohroma! Mnozí namítnete, že ještě není podzim, ale toto je letní jablková pohroma a ta podzimní možná ještě přijde. Máme dvě stařičké letní jabloně, které dva roky byly na jablíčka skoupé, ale letos si to chtěly vynahradit, k naší "radosti". Měli bychom se radovat, ale místo toho se objevily na našich tvářích vrásky. Kdo tento druh jablek zná, ví že chvíli trvá, než mají tu svou chuť ale brzy tzv. zmouční a je konec, už je nikdo nechce. Jablka se nedají skladovat a také není v silách jednoho člověka, což jsem já, je nějakým způsobem zpracovat.


Tady je pod stromy už mírně uklizeno a stále padají. Obdarovali jsme pár příbuzných a známých, zájem je ale nevalný...


V sobotu jsem se rozhodla upéct štrůdl, ale jak jsem byla v ráži, tak jsem nastrouhala tolik jablek, že mi ještě velká kupa zbyla. Dumala jsem, co s ní a napadlo mě, že jsem kdysi dělávala takový nepečený moučník do bábovkové formy. Recept jsem nikde neměla, zkusila jsem to tedy bez něj.


Omlouvám se, že moje dílo nevypadá moc esteticky, ale o to je chutnější...Usmívající se Příště si dám více záležet.

Nastrouhaná jablka jsem rozvařila, dochutila cukrem a skořicí a přidala 1 a 1/2 prášku vanilkového pudinku ( do budoucna doporučuji 2 celé balíčky ). Na dno formy jsem naskládala piškoty, na ně rozprostřela směs, opět piškoty atd. Vše jsem nechala pár hodin ztuhnout v lednici.


Konečná fáze před konzumací. Dnes jsem trošku brouzdala po kulinářských blozích, abych si ověřila, jakou jsem měla paměť a zda jsem dobře improvizovala. Zjistila jsem, že jsem postupovala správně. Někdo místo pudinku přidává želatinu, někdo využil kompotovaných jablek, fantazii se meze nekladou. Výsledek stojí za to.




P.S. Možná ještě naberu nějaké síly a pustím se do strouhání, takový zimní štrůdl není k zahození, hraběnčiny řezy, či fantastická jablečná roláda ...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 30. července 2012 v 23:27 | Reagovat

Ahoj Heli, už se těším, jak se uvidíme. Doufám, že zbudou i pro mne nějaká solidní jablíčka. Já už jsem ty naše zpracovala a porozdávala, tak teď si vyprosím pár těch vašich, co říkáš ???? :-D  :-D  :-P

2 helena-b helena-b | Web | 30. července 2012 v 23:31 | Reagovat

Nemusíš prosit, já ti jich naložím s radostí,kolik budeš chtít... :-D

3 MariKo MariKo | 31. července 2012 v 8:08 | Reagovat

Jejda, Helenko, tyhle milujeme - já bych je jedla a jedla, až by mi trnuly zuby :-) Bože, jak já je milovala

4 Jarka Jarka | Web | 31. července 2012 v 8:42 | Reagovat

No páni, jablíček je v trávě nepočítaně, nedivím se, že je nestíháš zpracovat. Ten jablečný nepečený dortík náhodou vypadá báječně a byl jistě se šlehajdou, moc dobrý. :-P Tak držím palce, aby se ti podařilo co nejvíce jablíček rozdat, nebo zpracovat. :-)

5 Alis Alis | Web | 31. července 2012 v 9:13 | Reagovat

Ahoj Helenko :-) to je přímo jablečné nadělení :-)  :-) Stačil by úplně malý košík :-)  :-)

6 helena helena | Web | 31. července 2012 v 11:32 | Reagovat

Máte co dělat,ony se skutečně nedají skladovat.Ale v zimě jak by našel.
Helenko dala bych si.Pošli jeden košíček k něm. :-)

7 Ema Ema | 31. července 2012 v 13:17 | Reagovat

Heli, my tahle letní jablíčka ani na zimu nezavařujeme. Nemáme dobrou zkušenost, vždy "vybouchala". Co nerozdáme a sami nespotřebujeme hned, na tom si pochutnají slepice a nutrie (v Cidlině se jich projíždí docela dost).-)
Jablíčkovou mňamku bych hned ochutnala! :-P  :-)

8 Hanka Hanka | Web | 31. července 2012 v 19:13 | Reagovat

Heli, tahle jablka dokážu konzumovat po kilech, jenže u nás letos není ani jedno (lépe řečeno u mé sestry). :-? My je zaváříme a štrůdl je z nich vynikající.
Tvůj nepečený dezert vypadá náhodou dobře. Podobně dělám jablečný dort. :-)
Přeji hodně elánu při zpracovávání úrody. :-) Hanka

9 Blanka Blanka | Web | 31. července 2012 v 21:23 | Reagovat

Teda,to je úrodička...no jo,když se neurodí,je to špatně,ale když se jich urodí až moc,co s nimi.Pamatuju si,že tahle letní jablíčka jsou moc dobrá.Mívala je moje znojemská babička na zahrádce :-)

10 Zdeňka Zdeňka | Web | 1. srpna 2012 v 10:56 | Reagovat

Omlouvám se,že jsem tě dlouho zanedbávala.Koukám,že jsi zasypaná jablky a musíš je rychle zpracovávat.Přeji pěkné letní dny,ať si je užiješ. :-)  :-)

11 Ježurka Ježurka | Web | 1. srpna 2012 v 17:37 | Reagovat

Mňam, jablíčka vypadají nádherně a určitě i tak chutnají. Tyhle zelené, ty já můžu. A jablka na zimní štrúdl si zavařuji každý rok. Něco mi vždy dá syn, šup s tím na robot, ten to nakrouhá a jde to docela rychle. A na konzumaci štrúdlu je u nás přeborník manžel a syn. :-D

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. srpna 2012 v 18:07 | Reagovat

Hraběnčiny řezy zbožňuju...
A což calvados?

13 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. srpna 2012 v 18:37 | Reagovat

Jo, náhodou jsem v Domácím vševědovi narazil na pojem "Pšuti", což je jablkový moučník z palačinkového těsta na způsob trhance po upečení na omastku roztrhaného a cukrema skořicí sypaného; do těsta (20 dkg mouky, 6 dkg cukru, 2 žloutky, mléko, sníh ze dvou bílků) se vmíchá 1/2 kg drobně rozkrájených jablek a 3 dkg hrozinek.

14 ENILI ENILI | Web | 1. srpna 2012 v 20:06 | Reagovat

Helenko, ahoj.Zdravím a šmejdím u tebe po dlouhé době.Spousta novinek a parády.Měj se hezky a zas někdy.Zavařování zdar.Jdu právě taky na to. :-)

15 ENILI ENILI | Web | 1. srpna 2012 v 20:07 | Reagovat

Heli prý jsem spam.Vytáhneš mě? :-(  :-(

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 2. srpna 2012 v 7:12 | Reagovat

Helenko zavalená jablíčky moc zdravím. Přečetla jsem si zameškané. No Visalaje to bylo moje a nejlépe na Bílý kříž a pak dál na Švarnou Hanku - Charbulák a pak šupajdy na autobus a vlak. A marné není na Bílý kříž a dále přes tuším Polom a Slavíč - Kamenité tam přespat a pak dolů do Lomné na autobus a z Jablunkova vlakem domů. Jó já bych šlapala ;-)

17 signoraa signoraa | Web | 3. srpna 2012 v 9:31 | Reagovat

Když jsem viděla tu sklizeň pod stromem, pochopila jsem, proč mi moje kamarádka přivezla krabici jablek a nic za ní nechtěla. Jestli je na tom podobně jako ty, tak to chápu. Rozdělila jsem se s dcerou a byl štrůdl a koláč.
Tyto starosti už nemáme. Před lety jsme pokáceli jabloně na naší malé zahrádce. Když ještě byly, tak jsenm jablka zpracovávala tak, že jsem je strouhala na plátky, ty jsem pak cpala do sklenic a sterilovala. V pozdní zimě, či na jaře pak bylo příjemné, otevřít si lahev a nemuset se loupat se scvrklými jablky. :-)

18 helena-b helena-b | Web | 3. srpna 2012 v 13:30 | Reagovat

[1]: Květa si už odvezla svoji dávku.
[3]: Marušku pamatují ty stromy,ještě jako malou holku. :-D Ale teď začínají mít jablka tu správnou chuť. :-)
[4]: Stále ještě nestíhám zpracovat, ale podařilo se mi už hodně ovoce udat mezi sousedy a známé.
[5]:[6]: Holky, i bedýnku bych vám poslala. :-D

19 Jarmila Jarmila | Web | 3. srpna 2012 v 14:28 | Reagovat

Helenko, vůbec ti tu úrodu nezávidím. Určitě se ti o jablkách už i zdá. :-D Když nejsou, je to bída, když je jich moc, je to starost.
Já letňáky nemám moc ráda, křiví se mi huba jen si na ně vzpomenu. :-D Mám raději pozdní - typ Bohemia nebo chuťově podobné.
Nepečená mňamka vypadá moc dobře. :-)

20 Petra Petra | Web | 3. srpna 2012 v 18:55 | Reagovat

Heli, to je teda úroda! Tenhle nepečený jablko-pudinkovo-piškotový dortík znám, je moc dobrý, taky ho máme rádi...recept mám v kuchařce v knižní podobě a u nás má vždy úspěch:-). Tyhle letní jablíčka máme na zahradě na chalupě, já je teda moc ráda samotný nemám, ale v tom štrůdlu nebo dortíku budou určitě výborná:-)

21 Lucie Lucie | Web | 3. srpna 2012 v 20:47 | Reagovat

Helenko, s "letňáky" jsme se taky natrápili spoustu let.. :-D Na zahradě jsme měli jednu opravdu velkou jabloň a ta byla tak obsypaná jablky, že ani my jsme je nestačili konzumovat a rozdávat... Jednu dobu jsme dělali jablečný mošť, který byl opravdu výborný, ale další roky se nám do něj už nejspíš nechtělo... Udělalo se pár štrůdlů a koláčů, nějaká jablka se zavařila... A zbytek jsme jen sbírali a sbírali a pak vyhazovali, protože jsme už opravdu nevěděli co s tím... :-x
Ten tvůj jablkovo pudinkový nepečený koláček vypadá náhodou moc dobře, už jsem podobný receptík také četla a když si představím tu chuť, sbíhají se mi sliny! :-)

22 ohnice ohnice | Web | 3. srpna 2012 v 23:51 | Reagovat

Helenko můžu Ti potvrdit ,že tyhle jabka dávají zabrat , buď se neurodí skoro nic nebo se urodí spousta, rychle se kazí, a nestačí se zpracovat.Já je mám nejraději zavařené jako kompot mají takovou zvláštní chuť, a jsou vyborné.Přeji Ti veselé válčení s jablíčkama. Luďka. :-)

23 Romi Romi | Web | 4. srpna 2012 v 13:34 | Reagovat

Helenko tak tahle zelená jablíčka já můžu. Dobrůtku co máš na fotce bych si dala :-P  ;-)

24 Otavínka Otavínka | Web | 14. srpna 2012 v 16:01 | Reagovat

Milá Helenko,
to jsou moje oblíbená jablíčka. Škoda, že nejsem blíž. Ale díky za tip. Domnívám se, že i já bych mohla tuto mňamku zkusit s mírnou úpravou. Jinak moje maminka, když měla moc jablek, tak je nastrouhala, dala do sklenic a pak do chladničky. Měla je přichystané jakoby na štrůdl, ale jedla je každý den, protože jinak by se pokazily. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama