Opět zelí

16. března 2012 v 16:22 | Helena.B |  Kuchyně
Dnes jsem sice chtěla napsat článek, ale úplně o něčem jiném. Jenže, znáte to pořekadlo o dvou kohoutech na jednom smetišti, které se dá převést i na dva lidi v jedné kuchyni, což je někdy velmi výhodné, ale někdy je to tragédie, zvláště pak u nás doma.
Vrámci zdravé výživy a snižování nadváhy jsem nakoupila mimo jinou zeleninu několikero druhů zelí, přesněji řečeno zelí červené, zelí bílé a zelí pekingské. Tyto suroviny, koupené již před nějakou dobou a doposud nezpracované, byly trnem v oku mému manželovi, té druhé půlce v kuchyni. Když jsem se v poledne vrátila z města, kde jsem měla nějaké pochůzky, čekalo mne překvapení. Kromě výborných bramboráků k obědu to byly mísy se třemi druhy úhledně nakrájeného zelí.
Bez velkého nadšení jsem byla nucena pustit se do práce...


1. V této zelené, už dlouho opomíjené nádobě, zvané kvašák, se ukrývá jedna plná mísa bílého zelí, dvě nahrubo nastrouhané mrkve, jedna menší petržel, jedna na kolečka nakrájená cibule, všechno pěkně prosolené a vlastní rukou utlačené. Takto bude zelí "odpočívat" asi 14 dní, pak uvidíme...


2. Salát z pekingského zelí vyrábím velmi často. Tentokrát jsem ho doplnila červeným zelím a jedním nastrouhaným jablkem, přidala jsem sůl, trošku umělého sladidla, kvůli manželovi, jinak trošku cukru, olivový olej a šťávu z půlky citrónu. Možno dochutit i jinak, popřípadě použít i jinou zeleninu, fantazii a chutím se meze nekladou...




3. Červené zelí, jsem podusila jako přílohu k dalšímu obědu...



A je hotovo.

Zde by byla na místě anketa:
Jak oceňujete práci partnera v kuchyni?
To byl jenom žert a já mám štěstí, že ten můj se s počítačem nekamarádí, jinak by mi už žádné vynikající bramboráky a jiné dobroty nikdy nepřipravil...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 16. března 2012 v 16:38 | Reagovat

Ahojte, Heli, Luboš je zlatej, co by za to někteří dali, kdyby se jim druhá půlka motala v kuchyni a hlavně vařila a zpracovávala zeleninu.....
Mějte se a pozdravuj, ať se všechno daří! :-D  :-D  :-D

2 Alis Alis | Web | 16. března 2012 v 16:58 | Reagovat

Ahoj Helenko, salát z pekingského zelí mám taky moc ráda. Jak píše Květuška, co by za to někteří dali.. někdy bych takového " pomocného"kuchaře potřebovala :-)

3 Jarka Jarka | Web | 16. března 2012 v 17:37 | Reagovat

Já toho svého v kuchyni moc ráda nevidím, protože se tak říkajíc motá tam, kde já se pletu. :D Když by se ale pustil do vaření samostatně, tak jako tebe překvapil manžel bramboráčky, to bych brala a i to nakrájené zelíčko, jsi snad nakonec ocenila. ;-)  :-D

4 Petra Petra | Web | 16. března 2012 v 19:06 | Reagovat

Heli, teď jsi mě pobavila. Náhodou je fajn, že máš v kuchyni pomocníka. M. je vyučený kuchař, ale že by uvařil, to už ani nepamatuju, kdy to bylo :-? . Ale je fakt, že to po něm ani nechci, mě vaření baví a dobře se mi u toho relaxuje:-), s úklidem jak kuchyně, tak i zbytku domečku mi sem tam pomůže, takže já si stěžovat vlastně ani moc nemůžu:-)

5 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 16. března 2012 v 19:42 | Reagovat

Helenko, zelíčko bude jistě dobré. Co se týká pomocníků v kuchyni, já jsem vždycky z dědy na mrtvici, když mi tam začne hospodařit a plete se mi do vaření. Do téměř hotové polévky nalije litr vody, protože se mu zdá, že jí bude málo, do guláše mi přidá těstoviny, hořák sporáku přetočí na minimum  a já se pak divím, proč se brabory nevaří. Vaření s jeho pomocí je adrenalin :-?

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. března 2012 v 19:57 | Reagovat

Ó bože mužský v kuchyni tak to je problém!!! Kdo má takového pomocníka tak jej raděj nechce a kdo nemá touží po něm!!! A teď babo raď, ne Helenko ty nééé :-D . Každopádně jsou to naše "ZLATÍČKA" a umí aspoň tedy krom nepořádku se v té kuchyni i otáčet :-D  :-)
Jó Helenko ten můj i na PC tak jo jo Fukčarinek vaří, pere a uklízí :-D  :-)

7 Blanka Blanka | Web | 16. března 2012 v 20:50 | Reagovat

Tak nevím,třeba by ti manžel v případě,že by s počítačem kamarádil připravil zase jiné dobroty podle receptů holek z blogů :-D Ale je fajn,když se člověk vrátí domů a čeká na něj nějaká dobrota,kterou připravil někdo jiný :-)

8 Vlasta Vlasta | Web | 16. března 2012 v 21:13 | Reagovat

Helenko, tak to máš štěstí, že máš v kuchyni pomocnou ruku, ale já si nemůžu stěžovat, kafe nebo čaj mi manžel uvaří taky, možná ještě chleba máslem by namazal tím jeho kulinářské umění končí :-D
Přeju ti prima víkend plný sluníčka :-)

9 Miloslava Miloslava | Web | 16. března 2012 v 21:33 | Reagovat

Jejda,tak to já bych se nedočkala,ani toho čaje,voda by se vařila a vařila a vařila,až by odešla konev do neznáma a čaj by nikde nebyl-výmluva-nevejdeme se oba do kuchyně a ty mě tam nepustíš-haha,není to směšná výmluva? :-D  :-)

10 Janka Janka | E-mail | Web | 16. března 2012 v 22:26 | Reagovat

Já jsem věšinou bez pomocníka.Manžel je ochoten udělat pouze to, co strašně miluje a ode mě se toho nemůže dočkat. Ale potom je v kuchyni spoušť.A podobně jako u Milušky,když nejsem doma, dá si vařit vodu na čaj nebo ohřívá polévku a jde si sednout na půl hoďky k počítači. Výsledek si dovedete představit, žeee!!! :-)  :-D

11 MariKo MariKo | E-mail | 17. března 2012 v 11:15 | Reagovat

Zdravím Luboša a ať přijde k nám, já mu s chutí uvolním kuchyň. Krájení zelí je to nejhorší, mačkání byť i vlastní rukou, je pohoda! Někdy zkus bílé zelí povařit al dente, přidat jidášovo ucho, zavařenou kapii, cibuli, trochu chilli, sůl, ocet, krapet cukru a olizovat se budete až za ušima. Je to tzv. čínský zelný salát :o)

12 Jarmila Jarmila | Web | 17. března 2012 v 17:37 | Reagovat

Tak to já ani netuším, co mám doma za poklad. Vaří, smaží, peče - samé dobroty. Já se mu tam nepletu, nemá to ani rád. A to kdysi připálil i vodu. Kv§li mé nemoci se naučil vařit přímo excelentně. Zeleninu do kvašáku také naložil sám a sám si jí i jí. :-D Já nějak nemám zeleninové období. :-P

13 Jarmila Jarmila | Web | 17. března 2012 v 17:38 | Reagovat

Helenko, važ si ho. ;-)

14 helena-b helena-b | Web | 17. března 2012 v 18:51 | Reagovat

To jsem si cosi zavařila, asi vypadám, jako velká nevděčnice. :-D Není tomu ale tak. Možná, že jednou o našem kuchyňském soužití napíšu knihu... :-D  :-D  :-D

[11]: Maruško, tvůj recept vypadá zajímavě.

15 MariKo MariKo | E-mail | 18. března 2012 v 8:15 | Reagovat

[14]:Heli, ten se u nás doma dělával bez toho jidášova ucha a sterilovaných kapií - Luboš určitě bude pamatovat. Tenhle se navíc přisladí a okoření. A je to dietní a přitom žravé a ještě to dobře vypadá (je to barevné).Zdravím a přeju krásné jarní dny!!!

16 Jezurka Jezurka | Web | 18. března 2012 v 14:21 | Reagovat

Zelí mám také ráda na všechny způsoby, jen nenakládám. A salát z pekingského zelí také dělám často. A můj muž v kuchyni? Teď mi přinesl k PC uvařenou kávu a to je konečná. Občas, když jedu k mamince uklízet nebo jen tak pobejt na 3 dny, navařím a on ohřívá. Ale nádobí na to je jednička! To vůbec já nemyji. ;-)

17 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. března 2012 v 18:15 | Reagovat

Zelí je zdravé.
Ale pozor na nadýmání!

18 helena-b helena-b | Web | 18. března 2012 v 19:12 | Reagovat

[17]: Žádný problém... :-D

19 Romi Romi | Web | 19. března 2012 v 20:10 | Reagovat

Zelíčko můžu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama