Zelí

11. října 2011 v 18:29 | Helena.B |  Kuchyně
Včera to proběhlo u Fukčárinků a dnes u nás! Akce zelí. Vždycky to byla v naší domácnosti. výsada mužů. Okolnosti minulých let mě ale přinutily, abych se do toho pustila sama. Já jsem zelí pěchovala (rukou!), krájení cibule a křenu jsem nechala na ostatních, to bych asi nezvládla a v slzách bych se utopila. Při takové akci se nesmí otálet, proběhlo to dle předem připraveného harmonogramu. Ráno se brzy vstalo a odjelo se do polského Těšína pro dva pytle ( 2x 10 kg ) krouhaného zelí a honem zpět a do práce!!


Zelí je poctivě upěchované, prosolené pokmínované, proložené cibulí a křenem


V každé vrstvě nechybí vinný list, ten je místo kopru. Teď už jenom pěkně zatížit, soudek uzavřít a čekat. Taková zeňačka nebo halušky se zelím....



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Janka Janka | Web | 11. října 2011 v 19:10 | Reagovat

To bude dobrotka, až se to zaleží. Také jsme to tak dělávali do velkého hrnce.Nyní jsme přešli na jiný způsob zpracování a uložení do sklenic.Dá se jíst přímo bez dalšího zpracování jako "salát" a nebo uvařit jako příloha k masu.Pokud neznáš recept, ráda pošlu. Zdraví Janka :-)  :-)

2 Jarka Jarka | Web | 11. října 2011 v 19:59 | Reagovat

Tak ať se zelíčko pěkně rozleží a je dobré. My zelí kupujeme, ale na domácí určitě nemá. No jo, bez práce, nejsou koláče a já můžu jen tiše obdivovat krásně napěchovaný hrnec a držet palce, aby se dílo podařilo. ;-)

3 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. října 2011 v 20:34 | Reagovat

Helenko my máme zelí také z Polska, ale koupené u nás v Polské prodejně. Fajnově nakrájené a čerstvoučké. Můj muž je dělal už 30.9. To jen já to u sebe pozdě dala. :-)

4 Jana Jana | Web | 11. října 2011 v 20:40 | Reagovat

Helenko, u nás to proběhlo už v pátek, akorát si všechno krouhám sama a manžel jen pěchuje (+-20kilo)...a indiáni mají samozřejmě zážitek...Jo a my přidáváme do zelí několik rozkrojených jadrniček ;-)  :-)

5 Blanka Blanka | Web | 11. října 2011 v 20:46 | Reagovat

Jů,tak tahle akce u nás bohužel nevypukne :-D Píšu bohužel,protože kysané zalí mám moc ráda :-D

6 Květa Květa | Web | 11. října 2011 v 22:02 | Reagovat

Ó. to bude zase dobrota, doufám, že dostanu ochutnat.... :-P  :-P  :-P

7 Hanka Hanka | Web | 11. října 2011 v 22:31 | Reagovat

To bude pochutnání, Heli, samý vitamín! :-)  :-)

8 signoraa signoraa | Web | 11. října 2011 v 23:30 | Reagovat

Letos mám pauzu. Minulý rok jsem udělala zelí hodně a nesnědlo se. Tím, že máme špatný sklep, tedy spíš žádný sklep, ale jen takový sklípek v polovině cesty do garáže a dílny, jsem nucená zelí, když je zkysané, zasterilovat do lahví. Z minulého roku zbylo dost, tak letos bude kaménka a krouhadlo odpočívat - včetně mě. Ale kysané zelí miluju. Když otevřu lahev, jsem schopná jí sníst na posezení. :-D
Máš výhodu, že do Polska to nemáš daleko, já si tam vloni, když jsme tam s dcerou byly na nákupech, všimla, že prodávají zelí už nakrouhané. To pak je větší část práce hotová. :-)

9 Hela N Hela N | 12. října 2011 v 7:31 | Reagovat

Heli,tak to tě v zimě žádný vir neskolí!My jsme taky nakládali kdysi 20litový sud, to dokud byly doma holky. Vařila jsem ho 3krát týdně. Na tom se hodně ušetřilo. Nyní pro nás dva to nestojí za to, už proto, že moje střeva to po zelí nezvládají. Zelí většinou dělám z cukety, které vypěstuje dcera a já si je do zásoby nastrouhám do mražáku. Ale vitamíny to nejsou. Prostě není nad pravé domácí kysané zelí!!!. :-P

10 helena-b helena-b | Web | 12. října 2011 v 11:32 | Reagovat

[1]: Jani, budu ráda, myslím, že Květa stejným způsobem konzervuje zelí.
[2]: Jaruško, děkuji za přání. :-)Dílo se určitě podaří, vloni to byla moje premiéra a vyšlo to hned napoprvé.
[3]: Takže máte, Fukčárinkovi, náskok, bude dříve hotové! ;-)
[4]: Tak to sis, Jani, mákla! Jablíčka jsme také kdysi dávali. Tím se nic nezkazí.
[5]: Když se dobře ochutí, tak i kupované je dobré. Kdo ví, jestli ho nebudou prodávat i na farmářských trzích?

11 helena-b helena-b | Web | 12. října 2011 v 11:38 | Reagovat

[6]: Jedině výměnným obchodem za marmeládu z hrušek! :-D
[7]: Hani, vitamíny nevitamíny, takové halušky se zelím, to je pohádka sama o sobě!

12 helena-b helena-b | Web | 12. října 2011 v 12:16 | Reagovat

[8]: Také jsme to tak dělali, přebytky šly do sklenic. Polsko za humny , to je výhoda, využívalo se to hodně po revoluci, teď už moc ne, oni tady mají své potravinové prodejny. My jezdíme hlavně na okurky, zelí, žampiony a hlívu, to poslední je tam levnější až o 30 Kč. na kg. Jinak se tam dá koupit velmi výhodně kvalitní konfekce. :-)
[9]: No to je překvápko!! :-) Co si budeme o virech povídat. Na ně je i kysané zelí krátké! Když se ty mršky objeví, nikdo před nimi neuteče! Díky za návštěvu a přijdi zas! :-)

13 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. října 2011 v 12:36 | Reagovat

Nemá se zelí náhodou šlapat?

14 helena-b helena-b | Web | 12. října 2011 v 15:21 | Reagovat

[13]: Mělo by, ale u takového kameňáku  je to technicky náročné a životu nebezpečné, alespoň pro mne. Vzpomněla jsem si na film "Vlčí jáma", kde paní Šejbalová v dřevěné kádi to zelíčko pěkně šlapala.... :-)

15 Amelie Amelie | Web | 12. října 2011 v 17:07 | Reagovat

Zelí? Pamatuji, jak ho dělávala babička. :-D

16 jezura jezura | Web | 12. října 2011 v 17:54 | Reagovat

Takové zelíčko a ještě k tomu domácí, plné vitamínů a samá chuť! A dost! Už mám poslintanou celou klávesnici! ???

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. října 2011 v 19:32 | Reagovat

[10]: Helenko my je koupily kousek od Kosmu v zelenině polské a to za 7Kč za 1 kg.Jinak jak se jede do Polska přibere se ledaco a ušetří se nějaká kourunka.

18 signoraa signoraa | Web | 12. října 2011 v 23:16 | Reagovat

[12]: O konfekci vím, jednou ročně vyrážíme s dcerou do Klodzka nebo Kudovy Zdroje a tam nakupujeme na sebe a na holky. Letos nevím, jestli nám to vyjde. :-) Je to pro nás přeci jen trochu daleko a nějak nejsme schopné skloubit volné víkendy. Když měla ted' dcera volno, já marodila (vlastně ještě marodím) a ted' má další víkendy až do konce měsíce nějaké akce. :-)

19 bretislav bretislav | Web | 13. října 2011 v 12:35 | Reagovat

[13]: Jednu obří šlapárnu zelí znám,je v bývalé barokní sýpce Kinských u Zlonic a šlape se tam snad v pěti obřích betonových bazénech, zahloubených pod terén. Když jsem to poprvé viděl, podezíral jsem majitele, že asi chce zásobovat EU komplet. Sterilizované zelí taky rád, ale žena ještě radši, tak jsem na tom podobně jako s okurkama, možná o maličko líp, když bývá k obědu.

20 Janah Janah | Web | 14. října 2011 v 20:45 | Reagovat

Přidávání vinného listu neznám, asi to bude tím, že na severu Čech moc vinné révy není.

21 Luďka Luďka | Web | 14. října 2011 v 23:20 | Reagovat

Helenko přeji Ti ,aby se Ti zelíčko povedlo, zima je dlouhá a vitamínů není nikdy na zbyt. Já už se těším na naše zeličko, a vepřo-knedlo.Tak dobrou chuť !!! :-D  :-D  :-D

22 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 15. října 2011 v 1:13 | Reagovat

Mňam!!!!! Helenko, celou dobu jsem si myslela,že je zelí něco neskutečně složitého.babička dělávala a já ho milovala, lepšího není.... ale jak na něj? U vás (u tebe) to vypadá tak jednoduše - šup šup akce :D ale ta chuť--- a přesně jak jsi napspala - halušky (strapačky) se zelím a uzeným, zelňačka nebo jen tak na vidličce..... lahůdka :-) Přeji ať se zelí povede, ať chutná a také krásný víkend,který prý bude plný sluníčka :-)

23 Zdeňka Zdeňka | Web | 19. října 2011 v 14:22 | Reagovat

Mňam to bude dobrota,až pěkně uzraje. :-)

24 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. října 2011 v 15:23 | Reagovat

[19]: bacha: Je rozdíl mezi sterilizovaným a kysaným zelím
Já raději to kysané.

25 helena-b helena-b | Web | 19. října 2011 v 22:34 | Reagovat

Díky za milé komentáře, zelíčko tiše v kameňáku zraje, zrovna dnes jsme ukončili loňskou sezónu poslední dávkou zelí na haluškách. Ta dobrota! Tak už se těšíme na letošní. Musím říct, že i Bobina (náš pes) ho miluje. :-)

26 Lucie Lucie | Web | 26. října 2011 v 14:26 | Reagovat

Nás to čeká zanedlouho taky :-) Tuto práci přenecháváme vždycky našemu tatínkovi, je na to odborník jak sám říká :D My však zelí děláme úplně obyčejně- přidáváme pouze sůl a kmín.. A i tak je to mňamka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama