Papriky dvakrát jinak

30. září 2011 v 18:52 | Helena.B |  Kuchyně
Po roce jsme se opět dočkali. Přišla doba paprik. Píšu to hlavně kvůli sestře, aby věděla, že je hotovo, (bylo už v neděli ) nic se nezkazilo a vše je úhledně uloženo a připraveno na zimu.
Květa mi už několik let obstarává od jednoho dodavatele papriky a protože je to velmi výhodná nabídka, papriky jsou totiž rozpůlené, vykuchané a hlavně čerstvé a navíc za velmi dobrou cenu, vozím je nejen pro sebe, ale i pro své známé.

Papriky ve sladkokyselém nálevu:



Připravuji je v jednoduchém nálevu pro tzv. Znojemské okurky, který máme vždycky připravený v PET lahvích po celý rok, viz. můj článek "Okurkománie" ze 7/2010.

3,8 l vody
1,2 l octa 8%
160 g soli
300 g cukru
50 tablet umělého sladidla
Vše se svaří.

Houbovo-papriková směs:


Další část paprik byla zpracována takto a protože jsem líná opisovat recept, dovolila jsem si jej naskenovat :


Miluška směs připravuje z lesníh hub, protože většinu roku žije u zdroje, ale sama mi potvrdila, že letos to s houbami není žádná sláva. Já to řeším jednoduše přivezu si potřebné množství hub, v mém případě hlívu ústřičnou, z nedalekého Polska, čerstvou a levnou.
Množství se dá upravit na polovinu, paprika může být i jednobarevná. Já tuto směs používám nejvíce místo hořčice. Vloni měla směs u nás premiéru, ale nedopadla moc slavně, letos jsme si dali záležet ( je to rodinné kolektivní dílo). Vše dopadlo nad očekávání dobře.









 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 30. září 2011 v 19:05 | Reagovat

Ahoj sestro, to jsem ráda, že se dílko povedlo, Máš to moc pěkně načančané - ty proužky, asi to letos taky tak zkusím nakrájet. Já papriky budu mít asi příští týden, ještě nedozrála semínka. Ty už máš hotovo, už jsi vysmátá, na mne ta robota ještě čeká! Mějte se tam všichni..... :-P  :-P  :-P

2 Marie Marie | Web | 30. září 2011 v 19:08 | Reagovat

To je teda zásoba na zimu a uritě je to všechno  moc dobré.

3 Hanka Hanka | Web | 30. září 2011 v 20:03 | Reagovat

Heli, papriky máš krásně naskládané ve sklenicích. Je to pastva pro oči a určitě i pro chuťové buňky. :-P Směs vypadá neméně lákavě, ... na špagety by se hodila, viď?
Přeji pohodový víkend! :-) Hanka

4 Lydie Lydie | 30. září 2011 v 20:04 | Reagovat

Papriky vypadají dobře a určitě také tak chutnají.Houby nemám ráda.Z těch nic nedělám. :-D  :-D

5 Jarka Jarka | Web | 30. září 2011 v 20:15 | Reagovat

Naložené papriky vypadají moc dobře a ta paprikovo-houbová směs se mi taky zamlouvá. Možná by byla dobrá, jako obměna, i na ochucení omáček a místo hořčice, je určitě taky mňamková. :-P  :-)

6 iva221 iva221 | Web | 30. září 2011 v 20:42 | Reagovat

Mńam, papriky já moc ráda a tyhle tvoje vypadají náramně. S paprikovo houbovou směsí bych bohužel neuspěla u muže, on houby nemá rád. Ale já bych to ochutnala moc ráda. :-P

7 Blanka Blanka | Web | 30. září 2011 v 21:02 | Reagovat

Hmmm,to vypadá lákavě!!!!!
Papričky máš krásně úhledně nakrájené a ta "MAJDA" musí být moc prima.Můj táta vyráběl kdysi podobnou z rajčat,cibule a paprika a byla to mňamka,kterou jsme používali na topinky,pod maso,na chleba....prostě jste to dávali naprosto všude :-D

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. září 2011 v 23:16 | Reagovat

Helenko tak vše vypadá lákavě, ovšem ta houbová směs vyhrává. :-) Už se těším na reportáž z Prahy. :-)

9 helena-b helena-b | Web | 1. října 2011 v 9:14 | Reagovat

[1]: No, vysmátá moc nejsem, na zahradě je práce až do zámrazu stále dost, co si budeme povídat! :-)
[2]: Ta směs je opravdu moc dobrá, však to také píšu, přímo v receptu. ;-)
[3]: Hani, hodí se i na špagety. :-)
[4]:[6]: Ty houby tam vůbec nejsou znát, kdo to neví, nepozná.
[5]:[7]: Směs je nejlepší studená, ale jak říkám, nám se povedla až napodruhé.
[8]: Maruško, houbová směs byla před Prahou nachystaná, tak to beru popořádku, ale bylo tam dobře... :-)

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. října 2011 v 16:46 | Reagovat

To bude pochoutka.
Papriky jsou prima zelenina na všechny způsoby.

11 signoraa signoraa | Web | 1. října 2011 v 17:10 | Reagovat

Vypadá to nádherně a vidím, že zima může přijít.:-D Jen obrazně, byla bych radši, kdyby zůstalo to počasí, které je ted'. Tu houbovo-paprikovou směs jsem dělala, ale vzhledem k tomu, že nejím houby, konzumoval jí jen muž.
Vzpomínám si, že jsem zavařovala papriky plněné zelím, bývalo to výborné, ale někam jsem založila recept. Občas si na ně vzpomenu.

12 Vlasta Vlasta | Web | 1. října 2011 v 18:56 | Reagovat

Helenko, papriky máš ve sklenicích naskládané tedy úplně ukázkově :-)
Ten druhý recept znám a dělávám, akorát že letos u nás skoro vůbec nerostly houby.
Přeju ti krásný zbytek víkendu

13 bretislav bretislav | Web | 1. října 2011 v 19:26 | Reagovat

Že na mne papriky (kupované) doma většinou nezbydou, mi tolik nevadí, že nezbydou ani okurky, to bývám pak i smuten, když to objevím.  Většinou totiž nevzpomenu otevřít lednici, a když tu a tam ano, bývá obvykle vymetena. Žena je konzumuje jako ďas.

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. října 2011 v 20:16 | Reagovat

Ježíšku na křížku já byla dnes Helenko s mým mužem v Polsku pro benzín. A po dlouhé době tak jsme jezdili, bloudili, pak konečně dojeli ke Kauflandu kde mělo být vše lacnější než u nás. Už jsem čučela po hlívě- můj muž násobil kursem a já neměla nervy vše přepočítávat. No vzdala jsem to a jelo se jen pro benzín. Jo fíky jsem si koupila :-D

15 helena-b helena-b | Web | 1. října 2011 v 22:57 | Reagovat

[10]: Když je ten Čilirok" :-)
[11]: Papriky se zelím jsme také kdysi dělali.
[12]: Vlasti děkuji. To víš, my tady za humny máme ty polské trhy a tam hlíva i žampiony o hodně levnější.

16 helena-b helena-b | Web | 1. října 2011 v 23:34 | Reagovat

[13]:[14]: Okurky i hlívu vozíme z Polska, všechno z trhu. To se nám to teď už pár let jezdí po nové silnici, jsme tam za 20 minut. Okurek mám na zimu také pěknou zásobu, klidně Břetislavovi pár sklenic daruji..... :-D  :-P

17 bretislav bretislav | Web | 2. října 2011 v 8:44 | Reagovat

[16]: Jeminkote, jak lákavě to zní!! Ale připomíná mi to příběhy ze světa - nakrmit hladové, nebo je naučit si potravu lovit? Kdybys měla radu, jak polepšit mou zapomětlivost (otevírání ledničky včas), pochutil bych si na zdejších okurkách taky. :-D

18 Janka Janka | E-mail | 2. října 2011 v 8:44 | Reagovat

Helenko, máš to moc pěkně zpracované. Také mám už za sebou padesátku sklenic okurek i "něco" sklenic paprik ze zahrady. Zavařovala - nakládala jsem to postupně, tak jak to v zahradě dozrávalo. A papriky dávám do stejného nálevu jako okurky a v témž nálevu jsou dobré i lusky s fazolkami.Pěknou neděli přeje Jana

19 Zdeňka Zdeňka | Web | 2. října 2011 v 21:42 | Reagovat

Takhle zavařené papriky dělám taky a mám je strašně ráda.Ta směs s houbama vypadá moc chutně, to neznám. :-)

20 Amelie Amelie | Web | 3. října 2011 v 9:44 | Reagovat

Papriky vypadají suprově.

21 jezura jezura | Web | 3. října 2011 v 18:07 | Reagovat

Právě jsem úspěšně spolykala sliny, které mi na jazyk přinesla ta tvoje reportáž. Blahopřeji, budete dobře zazimováni. :-)

22 Romi Romi | E-mail | Web | 5. října 2011 v 17:26 | Reagovat

Helenko papriky se budou hodit:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama