Okurkománie

19. července 2010 v 11:12 | Helena.B |  Kuchyně

Tak už to mám letos za sebou! Všechno je zpracováno a pěkně uloženo na nějaký čas ve sklepě. Nevím proč tuto akci každoročně podnikám, není to žádný odpočinek, obnáší to velký nepořádek, ale ten pocit, že mi můj výrobek všichni pochválí a nakonec i do poslední sklenice zkonzumují, je hřejivý a dožene mě do zdárného konce!
okurky 1
Na začátku není semínko, ale cesta do nedalekého Polského Těšína, kde si na jedné z   tržnic koupím pytel čerstvých okurek. Přesto, že máme velkou zahradu, okurky léta nepěstujeme, nedaří se jim u nás.

Před tím si připravím velké množství nálevu.
Jedna dávka :
ocet           1,2 l
voda          3,8 l
sůl            160 g
cukr          300 g
Spolarin      50 tablet
Vše se svaří a nechá se vychladnout. Předem připravím nálev z několika dávek a uchovávám ho v PET lahvích, zbytek se může použít na jinou zeleninu, houby nebo do salátů a.p.

Do jednotlivých sklenic vložím téměř vše jedlé, co najdu doma a na zahradě:
Pár kuliček pepře, nové koření, hřebíček, kousíček skořice, hořčičná semínka, bobkový list, vinný list, kopr, estragon, někdy i meduňku nebo mátu, kolečka cibule, kolečka mrkve, křen, někdy česnek, někdy papričky.
Všeho s mírou a podle vlastního uvážení!
okurky 2
Před zavařením..
okurky 4
Po zavaření..
okurky 3
Celkový pohled..

Teď už jen čekat nějakou dobu, než se dozvíme, jestli jsou okurčičky pěkně křupavé. Přesto, že dodržuji všechny předpisy a čas zavařování, vždycky je to překvapení a nikdy to nedopadne stejně.










 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 19. července 2010 v 13:08 | Reagovat

No páni Helenko, to je tedy podívaná!! :-D Ty okurčičky musí být křupavé a musí být moc dobré, jinak to ani není možné. :-)Já nezavařuji, nějak jsme si s manželem spočítali, že koupená sklenice v marketu vyjde levněji. Ty ovšem máš určitě fantastický pocit z dobře vykonané práce a když si pak i všichni pochutnávají a chválí, je to ta nejlepší odměna jakou si můžeš přát. ;-)  :-D

2 Romi Romi | Web | 19. července 2010 v 14:36 | Reagovat

Helenko, je to jako u našich. Také zavařují a okurčičky v lahvích vypadají skoro stejně jako u tebe na obrázku. Myslím, že ten receptík používáme stejný a výsledek je báječný ;-)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. července 2010 v 19:05 | Reagovat

Křupavé okurčičky Cyberštamgast rád.
Obzvlášť po flámu.

4 helena-b helena-b | Web | 19. července 2010 v 19:30 | Reagovat

[3]: Necháme dozrát, zabalím a pošlu! :-D

5 helena-b helena-b | Web | 19. července 2010 v 19:36 | Reagovat

Jaruško, zavařujeme tak už hodně, hodně let. Ty okurky jsou vynikající, snad proto, ale také pro tu vůni všech těch surovin, to patří tak nějak k létu. Možná, že se na to také jednou vykašlu... :-) [1]:

6 Věrka Věrka | 19. července 2010 v 20:06 | Reagovat

wau))))mnam

7 ENILI ENILI | Web | 19. července 2010 v 20:07 | Reagovat

Helenko, máš za sebou kus práce.Mě to zatím ještě čeká.Budu mít dovču, tak pak. :-)

8 Dajusska Dajusska | Web | 19. července 2010 v 21:07 | Reagovat

nÉ, ŽE BYCH SI NEDALA :).jAK TO VYPADÁ PĚKNĚ ;-)

9 Blanka Blanka | Web | 19. července 2010 v 21:54 | Reagovat

Helenko,tak mě to čeká zítra.Já ale používám hotový znojemský nálev-kupujem ho už roky a chutná nám.Je hodně kyselý-přesně tak,jak ho máme rádi :-)
Ty tvoje narovnané sklenice vypadají NÁDHERNĚ :-D Máš to moc hezky nafocené :-)

10 Jana Jana | Web | 19. července 2010 v 22:14 | Reagovat

Hmm, není nad domácí okurčičky :-D

11 Květa Květa | Web | 19. července 2010 v 23:52 | Reagovat

No, tak ty už máš hotovo, já sbírám své výpěstky, pomalu, pomaloučku. Zatím mám sedm sklenic, ale budou přibývat. Zato brambory nestojí za nic, dnes jsem je dodolovala. Ale mohu si s radostí říci, že nejsem nejhloupější sedlák. Ten prý má brambory největší... :-D  :-P  :-P  :-P  O_O

12 Jana Jana | Web | 20. července 2010 v 7:54 | Reagovat

Helenko, tak ty budou určitě mňam, plno chutí a vůní,máta by mě teda vůbec do okurků nenapadla... O_O

13 Jarmila Jarmila | Web | 20. července 2010 v 14:09 | Reagovat

Helenko, máš to na zimu pěkně nachystané. :-) Okurky budou výborné, soudě podle ingrediencí. Taky jsem léta zavařovala a ráda, ale teď už ne. Už se to pro nás dva nevyplatí. Dělám to jako Jaruška, koupím občas sklenici v marketu. :-P

14 Jarka Jarka | Web | 21. července 2010 v 14:02 | Reagovat

Zdravím okurkovou Helenku a přeji krásné středeční odpoledne!! :-D

15 helena-b helena-b | Web | 21. července 2010 v 14:13 | Reagovat

[14]: Jaruško, já už dávno nejsem okurková. Momentálně jsem v područí vnučky a teď opět frčí koně! :-)

16 Vlasta Vlasta | Web | 22. července 2010 v 19:18 | Reagovat

Helenko, není nad domácí okurky :-P já už skoro nic nezavařuju, ale několik desítek sklenic okurek každý druhý rok to jó, to máme taky rádi :-)

17 Lucerna Lucerna | Web | 23. července 2010 v 0:38 | Reagovat

mi sme tiez kedysi zavarali.. ale iba same uhorky, ty mas tam mix :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama