Kvašák

5. května 2010 v 18:51 | Helena.B |  Kuchyně
Před pár týdny jsem četla u Blanky na blogu o tzv. pickles. Protože jsme rodina gurmánů a máme rádi něco nového a hlavně chutného, tak nás tento způsob úpravy zeleniny zaujal. Každoročně, jako správní venkované, poctivě tlačíme zelí a musím říci, že je vždy vynikalící ( díky synovi, který  je hlavním aktérem ). Letos ale  zelí není, syn pro jiné povinosti zelí nenatlačil.
Abychom to všechno napravili, rozhodli jsme se, že zakoupíme krásný hrnec na Fleru, jako Blanka a budeme kvasit!
Zelňák
Tak to je ten krasavec. Jmenuje se Romulus, podle autorské dílny. Uvnitř je plný zelí, mrkve a cibule, všechno pěkně posolené a natlačené,  jak to má být. Doufejme, že se dílo podaří.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 5. května 2010 v 19:50 | Reagovat

Na kvašák a recepty si u Blanky pamatuji, dobře ses nechala zlákat a hlavně jsi nezaváhala a přešla k činům. Dokonce už máš hrnec napěchovaný, bude to určitě dobrota a navíc moc zdravá. ;-)  :-)

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 5. května 2010 v 20:06 | Reagovat

Samé vitamínky, tak to má být :-)

3 Jana Jana | Web | 5. května 2010 v 20:09 | Reagovat

Helí,mě by zajímalo, jak je tato nádoba velká, takle na fotce mi to připadá malé, nebo já nevím, ale můj tchán to dělával ve velkém sudu a nešlapal, ale měl na to velkou dřevěnou palici. :-)

4 Jana Jana | Web | 5. května 2010 v 20:10 | Reagovat

Helenko, my jsme právě tento týden dorazili našich tradičních 25 kilo kvašeného zelí, které jsme naložili v říjnu, mňam to byla dobrota...Tak si taky pochutnejte... ;-) :-)

5 Blanka Blanka | Web | 5. května 2010 v 21:16 | Reagovat

Helenko,má krásné jméno.Ten můj je zase z Kosího hnízda :-D Tak doufám,že se dílo podaří a že budete u vás doma spokojení.V tom našem kvašáčku teď kvasí zelíčko a cibule :-) Dej vědět,jak vám chutnalo :-)

6 helena-b helena-b | Web | 5. května 2010 v 21:32 | Reagovat

[3]: Kvašáček je opravdu malý, 1,7 l. Ten velký, který odpočívá prázdný ve sklepě je také na cca 25 - 30 kg hmoty. :-(

[4]: Jani, to jste dobří, že jste už v těchto dnech tolik zelí dorazili, to musíte být móc zdraví. :-)

[5]: Blani, to je trošku na tvůj popud. Ale ještě jsem se zapomněla pochlubit, že jsme při tom vyzkoušeli krouhání  na našem novém robotu.To už také byla nutnost. :-D

7 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 5. května 2010 v 22:06 | Reagovat

To bude vitamínová bomba.Znám kvašenou zeleninu a je výborná.Já dnes dělala salát ze sýrové červené řepy,mrkev a česnek,trochu soli,citrónu a olivový olej. :-)

8 Lucka Lucka | Web | 6. května 2010 v 7:03 | Reagovat

Zrovna chci napsat, že se mi zdá malý a koukám, že už jste to tu řešili. :D To by u nás bylo jako plivnout do jetele. :D Ve sklepě máme pořádný velký sud, zelí se do něj nakrouhá, dřevěnou palicí upěchuje a zatíží kamenem. Zmizí jako nic. Však nás na něj je smečka! :-D

9 Jarmila Jarmila | Web | 6. května 2010 v 7:14 | Reagovat

Helenko, přeji dobrou chuť, až bude vykvašeno. :-D

10 Jana Jana | Web | 6. května 2010 v 8:30 | Reagovat

Kvašáček je krásný a má vtipné jméno. Také si pamatuji, jak o něm Blanka psala. Ještě jsem se neodhodlala ho koupit, ale začínám o tom uvažovat čím dál více. Nám by taková velikost stačila (pro dva).

11 helena-b helena-b | Web | 6. května 2010 v 13:26 | Reagovat

[8]: To není vyloženě na výrobu kysaného zelí i když je možno i tak ho využít, je to spíš na různou zeleninu a na průběžnou konzumaci, to zase Blanka popisuje, ta už je zkušená. My samozřejmě budeme letos klasicky tlačit zelí "ve velkém.." :-D

[10]: Já jsem sama zvědavá, ale  myslím, že to bude dobré. Pro dva je to akorát. :-)

12 Vlasta Vlasta | Web | 6. května 2010 v 15:47 | Reagovat

Taky už mám svůj kvašák, ale zelenina mi v něm kvasila téměř dva týdny než byla správně kyselá. Nevím, jestli jsem ji moc upěchovala nebo čím to bylo, ale každopádně byla výborná a zítra nakládám další dávku :-P

13 Romi Romi | Web | 6. května 2010 v 15:57 | Reagovat

Helenko, kvašák je super a hlavně to co je uvnitř:)

14 Květa Květa | Web | 6. května 2010 v 16:56 | Reagovat

Ahoj Heli, já si počkám jak to dopadne, doufám, že dostanu ochutnat. :-)

15 helena-b helena-b | 6. května 2010 v 21:46 | Reagovat

[12]: Vlasti, každá zkušenost je dobrá.

[13]:[14]: Určitě budu referovat, jak to všechno dopadlo. ;-)

16 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 6. května 2010 v 22:35 | Reagovat

[14]:Helenko už bereš objednávky,vlastně prvně bude ochutnávka. :-)

17 Jarmila Jarmila | E-mail | 19. května 2010 v 19:00 | Reagovat

Dobrý den, prosím, kde se takový kvašáček kupuje? Děkuji za odpověď. Jarmila

18 helena-b helena-b | Web | 19. května 2010 v 20:02 | Reagovat

[17]: Kvašák jsem koupila na www.fler.cz :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama